Išvenkite nesklandumų, pasitikrinkite metines ataskaitas

Šiuo metu Jūs turėtumėte turėti visas metines ataskaitas už 2018 metus. Skirkite laiko ir pasitikrinkite – ar visi duomenys yra teisingi. Jei pastebėsite klaidų, Jūs turėtumėte kreiptis į tas institucijas, kurios Jums išsiuntė metinę ataskaitą. Visos ataskaitoje nurodytos sumos turi būti įtrauktos į norvegišką mokesčių deklaraciją (Selvangivelse). Pasitikrinę metinę ataskaitą, išvengsite klaidų mokesčių grąžinime.

Per sausio mėnesį turėtumėte gauti ataskaitą apie pajamas ir sumokėtus mokesčius iš darbdavio ir kitų institucijų, kurios pernai sumokėjo Jums atlyginimus ar pensiją. Taip pat turėjote gauti metines ataskaitas iš kitų institucijų: banko, draudimo, darželio ir kt.

Metinės ataskaitos taip pat siunčiamos į Skatteetaten, kad visa informacija būtų įrašyta į iš anksto užpildytas mokesčių deklaracijas (Selvangivelse).

Turite pranešti jei radote klaidų/neatitikimų

Patikrinkite ar informacija metinėse ataskaitose yra teisinga. Jei radote klaidų, turite susisiekti su institucijomis, kurios atsiuntė klaidingą metinę ataskaitą. Norint, kad šie pataisymai būtų įtraukti į mokesčių deklaraciją, turite išsiųsti informaciją Skatteetaten apie klaidas iki kovo 1 dienos.

Metinę ataskaitą galite rasti prisijungę prie Altinn sistemos. Norėdami prisijungti, turite būti registruoti vartotojai. Prisijungti galima su MinID, BankID, Altinn kodais ir t. t.

Kodus galima užsisakyti : https://www.altinn.no/

Paspauskite Logg inn dešiniajame kampe, atsidariusiame lange – MinID, Bestill PIN-koder ir įveskite ID numerį.

 

Norint užsisakyti Altinn kodus, paspauskite Logg inn dešiniajame kampe, atsidariusiame lange – „Gå videre til flere innloggingsmetoder“ ir dešinėje pusėje Bestill engangskoder, įveskite ID numerį ir saugos kodą.

Mokesčių deklaraciją už 2018 metus gausite nuo 2019 metų balandžio 4 d. Kai gausite ataskaitas, rasite informaciją – kurį deklaracijos punktą reikia taisyti.

Sąrašas institucijų, kurios Jums atsiunčia metines ataskaitas:

  • Namų bendrija, būsto korporacija ar kt.;
  • Pensijos mokėtojas;
  • Bankas;
  • Investicijų įmonės, kuriose turite vertybinių popierių;
  • Draudimas;
  • Vaikų darželis (apie sumokėtas sumas);
  • Pomokyklinė grupė (apie sumokėtas sumas);
  • Organizacijos, kurioms paaukojote.

Užpildykite mokesčių deklaravimo anketą ir sužinosite, kokią sumą galite susigrąžinti, kokius dokumentus ir kaip juos reikia pateikti. Atsakymo bei išsamų tolesnių veiksmų paaiškinimą sulauksite per kelias dienas.   Spauskite čia